Nederlands     English    Deutsch

home   |   nieuws   |   route   |   contact

Adres Puzzelmuseum


De Brekken 6-13

8502 TN  Joure

T         0513 416 417

M        06 48 63 11 84

E         info@puzzelmuseum.nl


> route naar het Puzzelmuseum



overige pagina’s


home

route

contact

Gerealiseerd door: www.remcoreijenga.nl

Puzzelmuseum Joure


Puzzelmuseum Joure is een museum boordevol

logische puzzels, breinbrekers en raadsels. Het is

erg geschikt voor familiefeesten en groepsbezoeken.

Friesch Dagblad, 29-07-2016

Van hobby tot waar puzzelparadijs


Verzamelen begint voor velen als hobby en eindigt voor sommigen met een eigen museum. Friese verzamelaars achter deze musea vertellen. Vandaag: Auke Reijenga (56) over zijn Puzzelmuseum.


Verzameldrift geschreven door Diane Romashuk


Schuifpuzzels, tangrams (meetkundige legpuzzels), oud-Hollandse spelletjes, optische illusies, zelfs een tafel waar puzzels op liggen is een puzzel: als je je hersenen erop kunt kraken heeft Auke Reijenga het. Het resultaat van zijn jarenlang bijeengesprokkelde verzameling vult inmiddels een twee verdiepingen tellend en tot museum omgetoverd bedrijfspand aan De Brekken in Joure. “Of je nou twee jaar bent of tachtig en wel of niet fervent puzzelaar, voor iedereen is hier wel iets wat uitnodigt”.

Het museum is in veel opzichten uniek, zegt Reijenga. “Qua collectie, het is een echt doe-museum en waarschijnlijk het enige waar het woord ‘frustratie’ zo vaak in het gastenboek wordt gebruikt. Veelal wel met een knipoog erachter.”

Zijn eigen fascinatie voor puzzels begon toen hij zes jaar was en zijn been brak bij een auto-ongeluk. Om de verveling in het ziekenhuis tegen te gaan, kreeg hij een schuifpuzzel cadeau. “Mijn allereerste”, vertelt Reijenga. “Ik was meteen verkocht”.

Weer thuis bewaarde hij de puzzel met zijn andere puzzels in een schoenendoos op zolder. “Begin jaren tachtig ontstond de rage rond de Rubiks kubus. Toen werd ik echt fanatiek, met puzzelen en verzamelen.” Vaak ging zijn zakgeld op aan nieuwe puzzels. De doos op zolder werd een hoekje. “Bij de meeste mensen gaat het enthousiasme net als een gebroken been weer over, bij mij gebeurde dat niet.”

Hij bleef verzamelen toen hij met zijn vrouw ging samenwonen. De zolder en de ruimtes onder het bed en de trap, vulden zich in de loop der jaren met puzzels. Toen zelfs de korte kantvan de L-vormige woonkamer vol stond, ontstond het idee om een museum te beginnen. In het pand aan de Brekken dat toen nog gebouwd werd, vond Reijenga zijn plek. Tot grote vreugde van zijn vrouw: “Zij houdt ook van puzzels maar is ook blij dat ze nu hier staan.” En van hemzelf: In 2008 kon het museum open. Dit hier is toch echt wel mijn paradijsje.”

Het museum is op afspraak te bezoeken. “Een bezoek duurt gemiddeld twee uur. Het eerste uur blijven we beneden om te puzzelen en zorg ik ook voor entertainment”, vertelt Reijenga

die naast museumeigenaar ook goochelaar en clown is. “Goocheltrucs hebben voor mij hetzelfde wat me in puzzels zo aanspreekt: je doet iets wat niet lijkt te kunnen, maar dan toch lukt.”

Het tweede uur verplaatst het gezelschap zich naar boven. Hier worden de puzzels voor het publiek afgewisseld met bijzondere exemplaren in vitrines, zoals oude puzzels in nostalgische doosjes, reclamepuzzels van bedrijven, en de oude Tipelskjirre van zijn beppe.

“Een ringpuzzel waar je wel twintig minuten zoet mee bent, en dat is als je geen fouten maakt. Mijn beppe hield ook van puzzelen en goochelen. Het zit ook wel in de genen. Een van mijn vier kinderen is kunstenaar en jongleert”.

Veel moeite deed Reijenga om bijzondere series puzzelboeken te verzamelen. Zo heeft hij de volledige serie ‘Winterboeken’ die tijdschrift ‘Margriet’ tussen 1939 en 1975 uitbracht compleet. “Die hadden ze bij ‘Margriet’ zelf niet een meer allemaal , vertelden ze eens.


Aaisykjen

Acht jaar na de opening staan ook de ruimtes achter de kasten in het museum vol puzzels. “Op een rommelmarkt lopen is voor mij wat bijvoorbeeld aaisykjen is voor anderen. Soms zie je een klein doosje waar de meesten aan voorbij zouden lopen, ik weet dan dat er wel eens een mooie puzzel in kan zitten.” Wel houdt hij bij het verzamelen nu meer zijn publiek dan zichzelf in gedachten. “De doe-puzzels in het museum wissel ik geregeld om. Wat blijft liggen heeft zichzelf bewezen als populair.”

Zo’n duizend liefhebbers leidt hij jaarlijks rond. “Zoals toeristen, schoolklassen of hele families. En mensen die tips willen of mensen bij wie ik me juist stil moet houden bij het puzzelen. Wedstrijdjes maak ik ook op verzoek.

Een optreden in ‘De wereld draait door’ hielp het bezoekersaantal in de begindagen goed op gang. “Verder doet vooral mond-tot-mond reclame zijn werk.” Wat Reijenga betreft, die drie jaar geleden zijn werk als onderwijzer opzegde om zich volledig toe te leggen op het museum en zijn optredens, worden het in de toekomst alleen maar meer. “Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken, dat is toch het mooiste wat er is!”


> terug naar overzicht